Gres yağı, baz yağ katıklar ve kalınlaştırıcı bulunduran bir yağ çeşididir. Bazı gres yağlarının içerisinde de katıklar bulunmaktadır bu katıklar basınçla beraber harekete geçerler. Hareketli parçalar arasında yaşanan sürtünmeyi kolaylaştırır ve kırılma, ısınma, aşınma gibi durumlarda makine içi parçaların birlikte hareket edebilmesini sağlar. Sıvı olmayan yapısı istenilen yerde yapışıp kalmasını sağlarken birbirine temas eden yüzeyler arasında adeta bir conta görevi görmektedir. Kullanım kolaylığı sayesinde ürünü kullanırken usta olmanıza gerek yoktur. Mekanik aksanlar üzerinde gösterdiği fayda ve avantajlar saymakla bitmez. Sıvı olmadığından dolayı çok kolay bir sürüş sağlar ve kullanıcısının hem vaktini hem de enerjisini harcamaz. Gresin koruduğu iç mekanizmadaki aksanlar aracın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Yapısının sıvı olmayıp uygulanabilir katılıkta olması büyük kolaylık sağlamaktadır. Akıp bir yerlere bulaşmaması için katı formda olması önemlidir. Gres yağını uygularken herhangi bir bulaşma durumunda kolayca temizlenebilme özelliğine sahiptir bu avantajı çeşitlerine göre değişmekle beraber temas ettiği yüzey üzerinde suya karşı dayanıklı yapısıyla bilinmektedir. Genellikle sanayi bölgelerinde kullanılan bu yağ basınçla birlikte harekete geçip makinede oluşabilecek hasarları en aza indirgemeyi hedefler. Tabiidir ki makinelerin bu kadar ağır basınca uzun süre yağsız bir şekilde dayanması mümkün değildir. Gres yağı makinenizin dayanıklılığını arttırır ve uzun süre kullanabilmenizi sağlar. İçeriğinde sabun karışımı sayesinde makinenizin temizliğini de önemli ölçüde sağlamaktadır. Özelliklerine bakıldığı zaman metalik nitelikte sabun-yağ karışımı şeklindedir. Birbiri içerisinde çözülmeyen iki farklı sıvının çözülmesiyle beraber oluştuğundan emülsiyon kıvamdadır. Farklı markalar tarafından satışa koyulan birçok çeşit gres yağından size göre olanını bulup makinenizin dayanıklılığını arttırmaya başlayabilirsiniz.
Otomotiv gres yağları; katı formunun yanı sıra jel yapısıyla dikkat çeker. Motor parçalarına tutunan gres yağları, motor bloğunun çalışma performansını yükseltir. Ayrıca otomotiv gres yağları, yüksek sıcaklık ve basınca karşı dayanıklıdır. Otomotiv sektöründe sıkça kullanılan gres yağlarının özellikleri ise şu şekilde sıralanır:
Kullanıcının isteğine ve makinesine göre çeşitli şekillerde gres yağı çeşitleri bulunmaktadır. Yüksek basınç ve yüksek tonajlı makinelerde istenilen sıcaklık derecesinin üzerine çıktığı zaman sıvı bir hale bürünür. Gres yağı 5 renktir: Kırmızı, yeşil, beyaz, sarı ve silikonlu gres yağı. Greslerin her biri kendi içerisinde farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle makinenize en uygununu bulmak için öncesinde hangi gresin nerde kullanılacağını iyi bilmek gerekmektedir. İlk olarak kırmızı gres yağından başlayacak olursak genelde tarım makinelerinde, yol makinelerinde, fabrika araçlarının düz yataklarında ve şase uygulamalarında kullanılır. Kullanılan bu makinelerin sıcaklıkları 80 dereceyi geçmemelidir. Bu nedenle buna uygun ortamlarda kullanılması önerilir. Kauçuklu gres yağı; nakliye ekipmanlarında, tarım uygulamalarında, araç şasi yağlarında kullanılmaktadır. Bu gresler genelde 65 dereceye kadar dayanabilmektedir. Beyaz gres yağı çok yüksek sıcaklığa dayanamayan yerlerde kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle gres yağı beyaz kullanımının en uygun olduğu yerler orta devirlerde, düz yataklarda ve hidrolik türbinlerinin yağlanması işlemi sırasında kullanılabilir. Rulman sarı gres yağı adından da anlaşılacağı üzere rulman yağlama da tercih edilir. Bu nedenle bu gresler aşırı yüksek ısıya dayanıklı gres olarak geçer ve 135 dereceye kadar dayanabilmektedir. Ağır iş makinelerinde de özellikle kullanılan renk olmasıyla bilinir. Performansından ödün vermeyerek kış aylarında da kullanılabilir. Bu zamanlarda genellikle içinde bulunan parçacığın donmasını engeller. Silikon gres yağı performansı en yüksek en kaliteli gres yağı çeşitlerindendir. Kullananlarına yüzde yüz memnuniyet sağlamıştır. Bu nedenle çalışma alanları kısıtlı değildir. Her yerde kullanıma uygundur, her makineye uyum sağlayabilir. Nem, pas ve kiri makinenizden uzaklaştırır ve daha verimli bir makine kullanımı sağlar. Kullanım sağlayacağınız yerin hareketli olup olmaması önemli değildir. Parçaların yağlanma işlemi sırasında da gönül rahatlığı ile kullanılabilir.